четвер, 1 грудня 2016 р.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.  Він був заснований в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я і направлений  на підвищення рівня обізнаності населення про це захворювання та його профілактику.
В 2016 році  кампанія боротьби зі СНІДом   направлена на  профілактику ВІЛ-інфекції у  певних груп  населення:  підлітків, молодих жінок,  груп населення підвищеного ризику інфікування ВІЛ та людях, які живуть з ВІЛ.

Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Якщо в 2005 році через сексуальні контакти інфікувалися 33 відсотки людей, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, то в 2012 році цей відсоток зріс до 51.  У 2015 році цей показник склав 60 відсотків. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються у молодих людей віком від 15 до 30 років.
ВІЛ(вірус   імунодефіциту   людини) -  вірус потрапляє в організм,   повільно і безповоротно знищує імунну систему людини.  Якщо ВІЛ-інфікованого не лікувати, то у нього почнеться СНІД - остання стадія ВІЛ-інфекції, коли організм людини вже не здатний боротися з хворобами. При цьому людина помирає від приєднаної хвороби (частіше туберкульоз, онкологія).
ВІЛ передається:
- при незахищеному (без використання презерватива) статевому контакті.
- при безпосередньому контакті з кров'ю
- від  ВІЛ-інфікованої матері до дитини,  під час вагітності, пологів або при грудному вигодовуванні.
ВІЛ  не  передається:
- побутовим шляхом (при спільному користуванні туалетом; при використанні загального посуду і столових приладів; при відході за ВІЛ-позитивними людьми; через піт і сльози; через повітря, в т.ч. при кашлі і чханні).
- під час спілкування (через поцілунки; через рукостискання, обійми, дотики; при спільних іграх і зайнятті спортом; при купанні у ваннах, басейнах, водоймах).
Щоб дізнатися, чи ти  інфікований  ВІЛ, необхідно пройти тест.  Це можна зробити в амбулаторіях ЦПМСД  або   Центрі боротьби з ВІЛ/СНІДом.
Тестування   безкоштовне та анонімне.

Якщо у людини виявили ВІЛ- інфекцію, то їй призначають АРВ- терапію, вона не виліковує  ВІЛ - інфекцію повністю, але підтримує імунітет  і дає можливість прожити довге і активне  життя.

1 коментар: